Barion Pixel
+

A füstlaborból jelentjük - a szél hatása a füstre

KemenceMánia2020-07-20füstölés, hidegfüstölés, melegfüstölésfüstölés, hidegfüstölés, melegfüstölés

A berendezések gyártása mellett folyamatosan fejlesztjük újabb berendezéseinket. Tovább finomítjuk, tökéletesítjük, hogy még inkább élményszámba menjen a hidegfüstölés.

Az utóbbi időben több megkeresést kaptunk, hogy nem színesedik eléggé az áru. Nosza rajta nekiláttunk tesztelni. Tesztelanynak a legtöbb esetben sajtot szoktunk választani, mert a felülete nagyon hasonlít a szalonnához, tehát jól modellezi, mi történne húsárú esetén. Hamar látszik az eredmény, és még nagyon finom is.

Annyit azért elárulhatunk, hogy fel szoktuk szeletelni, mert így jobban füstös lesz, és sokkal hangsúlyosabb a finom ízélmény.

Egy pár szó azért a tesztfüstölő felépítéséről:

- 400 literes űrtartalom

- 4 cm-es szendvicspanel falazat

- 110-es kémény 5 méter magasan (hogy a füst magasra menjen és elvihesse a szél, ne üljön meg a két ház között a városban)

- kondenzvízgyűjtő a kéményben kicsapódó párának

- huzatfokozó a kéményben a meleg időszakra, mikor negatív huzat lenne

- termosztátos 200 wattos fűtőbetét - kompakt füstgenerátor

Jelen esetben a sajtokat rozsdamentes acélból készült, négyzetesen perforált lemezre tettük, hogy jól körbe tudja járni a füst. Ezzel jópofa minta is keletkezik a sajtok egyik oldalán. Természetesen a lógatás is lehetett volna, de így jobb, főleg, ha melegebb az idő.

Tehát, amit tanácsolni tudtunk és tudunk: szeles időben a szél képes a kéménybe úgy belefújni, hogy eltűnjön a huzat, de úgyis, hogy megnőjőn a huzat. Ezért akár csappantyút is szerelhetünk az hosszabb (méternél hosszabb) kémények esetén a füst eltűnésének megelőzésére. Ha fűtűnk a füstölőben, akkor az felfelé áramló levegőt indukál, ami szintén fokozza a huzatot, tehát hosszú kémény esetén ugyancsak indokolt lehet a kémény szűkítése.

Honnan tudjuk mégis megállapítani: a kéményen éppen csak jöjjön ki a füst. Ha az árun páralecsapódás van a fűtés ellenére, akkor fokozni kell a huzatot.

A hidegfüstölést teljesen automatizálni nehéz, nem lehetetlen, de sok idő és drága. Mindenképpen odafigyelést, és megfigyelést, tapasztalatot igényel, ha a tökéletesre törekszünk. De legalább játék, és emiatt ritkán sikerül annyira elrontani, hogy ne fogyjon el.

Maradt még kérdésed? Csatlakozz füstöléssel foglalkozó Facebook közösségünkhöz itt!

Kapcsolat

  • 1163 Budapest, Kövirózsa u. 8/b - nem bolt, nincs ügyfélfogadás
  • 06501165230
  • szabolcs{kukac}kemencemania.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház bérlés és készítés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.