Barion Pixel
+

Füstippek - Miért ne tölts kolbászt melegben?

KemenceMánia2022-10-12Kolbász készíés

Miért is?

wesual-click-m_n0q_lwxz0-unsplash_1

Mert rossz lesz a végeredmény. Vagy legalábbis nem az ideális. De nevezhetjük középszerűnek is. Viszont tudunk más indokot is. 

A kolbász és szalámi tartósítását elsősorban a húsból távozó víz (száradás) segíti elő. Ehhez az kell, hogy a hús tudjon szellőzni a bélen keresztül. 

Mikor tud távozni a víz? Ha van hely, és van át tud hatolni a bélen. Egy zacskóból nem igazán tud kifolyni a folyadék, amíg nincs rajta lyuk. Egy szitán jól át tud. A szitába helyezett zselé nehezen veszít vizet. Viszont egy szűrőben lévő rizsen könnyű átfolyatni. 

Hideg hús, hideg szalonna, erős töltés kevés levegőre, csak mert a levegőzárványok sem jók. 

Viszont ennek az is haszna, hogy a bél belül nem zsírozódik azaz átszellőző lesz (mint a szita).

Ha nem, akkor jön a savanyú íz - tejsavasodás. 

De annak kezelése már másik téma. És a tárolás is, hogy miként hol tároljuk, ha már jól letöltöttük. 

Ugye, hogy egyszerűbb megelőzni? És mivel a darálás előtt az egy éjszakán át pihentetés jól jön az legyen hideg helyen, hogy 5 fok alatti húst lehessen darálni. Nehéz, ha kézzel, de a végeredmény kárpótol. 

Összefoglalva melegben vagy meleg tölteléket akkor tölts bélbe, ha: grillkolbászt készítesz friss sütésre. Füstölt kolbász esetén mindig ügyelj arra, hogy a töltelék hidegen legyen töltve. 

Otthon füstölnél? Nézz körbe házi használatra szánt füstölőberendézeseink között: Füstölők házi használatra

Kapcsolat

  • 1163 Budapest, Kövirózsa u. 8/b - nem bolt, nincs ügyfélfogadás
  • 06501165230
  • szabolcs{kukac}kemencemania.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház bérlés és készítés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.