Barion Pixel
+

Mi köze a hőlégballonnak a hidegfüstöléshez?

KemenceMánia2020-07-20füstölés, hidegfüstölésfüstölés, szakmai cikkek

Korábbi vevőink kedvet kaptak megosztani velünk tapasztalataikat. Köszönhetően jó szokásuknak, újabb útmutatót tudunk megosztani Veletek.

Ez alkalommal nem a generátornál "trükköztek", mint legutóbb az aprítékkal a páracsökkentés érdekében, hanem a szekrénynél. Néha az az érzésünk támad, hogy nem haszontalan dolog már az általános iskolában a fizikát oktatni. Elvégre minden körülöttünk zajló történés leírható a fizika és kémia nyelvén.

Füstöllérünk (általános házi füstölést űző alany elnevezése nálunk) az ihletet nyáron nyerte a Velencei-tónál. Látta ahogy a hőlégballonok a nyári nagy melegben vígan felemelkednek a tó fölé. Visszaemlékezett, hogy a meleg levegő felfelé száll. Arra is emlékezett, hogy a meleg levegő több nedvességet képes felvenni mint a hideg. Egész nyáron és ősszel tervezgette a füstölője átalakítását. Alig várta, hogy eljöjjön 2016 tele. Az idő mikor kipróbálhatja.

Vannak a történetnek olyan részletei amiket nem a titkosság miatt nem osztunk meg olvasóinkkal. Füstöllérünk átalakításai néhol nem voltak minden körülmények között biztonságosak, úgy is mondhatjuk. Itt számunkra, úgyis inkább az elv a lényeges. Tehát a felszálló meleg levegőt szerette volna használni. Mikor visszagondolt nagyapja füstölőjére akkor eszmélt rá, hogy az öreg is ezt tette, de nem tudatosan, csak az átörökített információk alapján. Azt is tudta, hogy nagyapja szinte beköltözött a füstölő mellé, mikor nem volt csontrázó hideg. Hiszen ha túlmegy a meleg, akkor kiolvad a zsír, ami nem jó. A kertvégi füstölőben lévő meleg felfelé szállt, ezáltal egy jó adag párát kirántott magával. 


 
Füstöllérünk tehát elgondolkodott. Megvette a generátort ami hideg füstöt készít. Tudta, hogy a hidegfüstölés 24 fok alatti füstölést jelent, tehát az a maximum hőmérséklet. Ott volt neki a hidegfüst generátor mellé a közepes méretű szekrényünk (400 literes), amibe befér 30 kiló kolbász. Vett egy elektromos melegítőlapot, betette a fém szekrény alá, és rátett egy termosztátot, ami bent volt a füstölőben 20 fokra állítva. Azért, hogy ne szökjön el a meleg, ezért polisztirol (köznyelven hungarocell) lapokkal körberakta a szekrényt. Hogy miként nézett ki, azt inkább képzeljük el, de képet nem mellékelnék róla. Azonban a lényeg, hogy neki tetszen - mármint a füstölés eredménye a családnak - és ne a kertben lévő berendezés esztétikai szempontjait elemezgessék.

Két dologra emlékezett még az elmesélésekből: Száraz áruval kell dolgozni és jól szellőztetni. Töltés után egy napig hagyta a kamrában szikkadni a kolbászt, hogy jó száraz legyen kívülről. Amikor pedig füstölt akkor a generátort naponta háromszor indította be. Az egyes töltések között hagyta, hadd menjen a ventilátor, mert keringette a száraz levegőt a kolbász körül. És mint elárulta, nagy teljesítményen járatta a ventilátort, mert akkor volt jó szele, és úgy állította be a füsthöz huzatot, hogy éppen pöfékeljen felül.

Egy hibát azonban vétett. Nem küldött nekünk az eredményből, mert mint mondta, olyan finom lett, hogy nem sokáig tartott.

Gratulálunk füstöllérünknek, mert igazán szép munka!

Ha te is KemenceMánia füstgenerátort használsz, és megosztanád tapasztalataidat és hogyan használod, sőt még fényképet is mellékelsz, akkor igen hasznos ajándékot kaphatsz tőlünk generátorod mellé.

Kapcsolat

  • 1163 Budapest, Kövirózsa u. 8/b - nem bolt, nincs ügyfélfogadás
  • 06501165230
  • szabolcs{kukac}kemencemania.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház bérlés és készítés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.