Barion Pixel
+

Miért füstöljünk kéregmentes fával?

2021-03-14kéreg, füstölőfa, füstölés, kátrány

Sokszor megkapjuk a kérdést, hogy miért kéreg nélküli fával kell füstölni? Nem kell, de ajánlatos. Akinek mindegy milyen ízű az áru, annak nem fontos az információ. Aki lágy, finom füstös ízeket szeretne elérni, annak hasznos információ:


Kátrányosodás minimalizálása: A kátrány nagy része a kéregben található, ha levesszük, akkor jelentősen kevesebb fog az árura rakódni. Ne aggódjunk, lesz még bőven, ami ki fog rakódni a füstölő falára...


Mit okoz a kátrány az ízekben? karcossabb, kesernyés ízeket. Cserébe viszont meg kell barátkoznunk esetenként a halványabb színekkel. Amit ellentételezhetünk kéregmentes gyümölcsfa hozzáadásával.


Rovarmentes. A legtöbb rovar, és farontó bogár a kéregben lakozik. Főleg ha levegőn szárítjuk felhasználás előtt.
Gombamentes. Sok gomba a kéregben telepszik meg. Illetve a fa belsejében pudagvásodást okozhat.


Mikor kérgezzük le? Legjobb rögtön kivágás után, de ezt ugye nem mindenki teszi meg, mert akkor a kérget leszedni jelentősen nehezebb. A felhasználástól és füstölés fajtájától függően használhatunk port, aprítékot, vagy hasábfát. Ha szeretnénk a szárítás okozta korábbi negatív hatásokat kiküszöbölni, akkor célszerű mihamarabb friss fán kérgezés után elvégezni az aprítást majd gyors szárítást és végül a felhasználást.

Különbség van fűrészpor és fűrészpor között is, ha nem házilag otthon gyűjtött fűrészporról beszélünk, kategorizálhatjuk: Vegyes fűrészpor fűrészüzemből. Kéregmentes fűrészpor asztalosüzemből. Valamint fűrészpor méretű extra finom apríték műszárított kéregmentes anyagból.

Házilag, tudjuk nehezen kivitelezhető az aprítás, szárítás folyamata. Ilyenkor a minőségi anyaghoz ajánlott gyári minősített anyaggal dolgozni. Illeve aki élelmiszer előállítással foglalkozik, és minden körülmények között meg szeretne felelni a hatályos élelmiszerbiztonsági előírásoknak, akkor javaslom (az általunk is forgalmazott) műszárított kéregmentes faapríték használatát.

 

Füstölőfákhoz kattints ide

Kapcsolat

  • 1163 Budapest, Kövirózsa u. 8/b - nem bolt, nincs ügyfélfogadás
  • 06501165230
  • szabolcs{kukac}kemencemania.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház bérlés és készítés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.