Hidegfüstölés

Megoldások a háztájitól a napi több mázsa árut befogadó, egész évben állandó hőmérsékleten dolgozó készülékekig

Füstölés:csináld magad. Még sosem volt ilyen egyszerű

és tökéletes a végeredmény!

Füstöljön Ön is otthonában egyszerűen finomat. Ne féljen, szinte nem lehet elrontani. A készülék karbantartása pedig könnyebb mint egy tűzhely tisztítása.

 

Meggyőztük? Ha meg szeretne győződni róla, béreljen előszőr!

Miben rejlik a hidegfüst generátoros hidegfüstölés egyszerűsége? Mi a titok? Miért tud több sajtot eladni az a sajtkészítő, aki KemenceMánia hidegfüstölővel készíti sajtjait? 

A titok az állandó füstminőség és összetétel. Készülékeink tervezésénél ügyeltünk rá, hogy a teljes füstölés során ne legyen kilengés a füst hőmérsékletében és töménységében sem. Természetesen ehhez megfelelő tüzelőanyag is kell. Webboltunkban megtalálhatja a kapható legkíválóbb bükkfa apprítékot. Nagyon gondosan válogatott alapanyag, kéregmentes fa, 500 fokos levegővel szárítás a csíra és baktérium-mentesítés érdekében. 

Mivel füstöljek akkor? Csak ellenőrzött helyről származó fával. A fatelepek és fűrészüzemek forgácsát nyugodtan meghagyhatja energetikai célokra. A füstöléshez tiszta anyag kell. Olyan anyag ami nem találkozott előtte kemikáliákkal és olajjal. A feldolgozása kifejezetten ilyen célra épített üzemben történt. 

Házi füstölésnél mennyibe tellik megfüstölni egy adag kolbászt? Nézze meg bérlési oldalunkat és számoljon. Többet szeretne füstölni? Összeállna a szomszéddal? Nem bízik a falu bérfüstölőjében? Belevágna a sajtkészítésbe? Állunk rendelkezésére.

Sok kétkedő szem előtt végzett digitális hőmérővel történő mérés alapján állíthatjuk, hogy normál üzemben generátoraink maximum 5 fokkal melegebb füstöt állítanak ellő mint a környezeti levegő. Mit jelent a normál üzem? Megfelelően méretezett ládát valamint jó elhelyezést. Mivel genertáraink és szettjeink többsége mobilis ezért nyári és téli üzemben akár más-más helyen tudja használni.

Elromlás és garancia kérdésében több év és több tucat füstölő után sem kaptunk visszajelzést. Generátoraink nagyon jól teszik a dolgukat. Annál több köszönőlevelet kapunk, hogy az értékesítés felfutott. A füstölt kolbász kiválóan sikerült. A füstölt lazacnak a kollégák is várják a következő adagját. 

Mivel tegye egyedivé füstölt áruját? Szárított fűszerekkel. A KemenceMánia hidegfüst generátor tartályába keverjen a bükkfa apríték közé szárított fűszereket - boróka, szegfűszeg, szegfűbors, rozmaring. 

Eddig bevált tipikus füstölési idők a KemenceMánia füstgenerátoraival:

Enyhén füstölt kolbász: 4*2 óra

Erősebben füstölt kolbász, illetve szalámi: 6*2 óra

Sonka (hátsó): 10-12*2 óra

Sajt: 2*2 óra

Pisztráng/lazac: 3*2 óra

Hidegfüst generátorok
Szekrényes kivitel akár 10 köbméterig
Szekrények szinterezett és szigetelt kivitelben
Füstölőkamrák rozsdamentes regálokkal és rácsokkal
Nagyteljesítményű hidegfüst generátor 10 köbméterig
VÁSÁRLÁS
BÉRLÉS

Információk sajtkészítőknek és henteseknek

Ha Ön sajtkészítő vagy hentes: akkor még inkább lényeges, hogy kizárólag HACCP minősített gyárban készült alapanyaggal dolgozzon. A HACCP folyamat nem ér véget a füstölés előtt. A füstölés ugyanúgy része a folyamatnak, és a felhasznált apríték is meg kell, hogy feleljen az előírásoknak. A KemenceMánia csak olyan aprítékot forgalmaz, melyhez kiadjuk a termék adatlapot, ezáltal tudják igazolni a fa eredetét és kérésre a gyártó által végeztetett mérési lapokat is be tudjuk mutatni Önöknek.

Áru kilónként 15 forint a minőségi apríték ára. Tegyük fel, hogy beszerzi az ismeretlen eredetű forgácsot fele annyiért.

Mit kockáztat:

- Egyenletes füstölést, mert nem egységes a szemcseméret

- Áru minőségét, mert ki tudja mi minden van belekerve, főleg mennyi kéreg

- Nedvességtartalma ismeretlen, plussz párát visz be a füstölőkamrába

- Több az élőmunka igénye, gyakrabban kell rátenni, folyamatosan figyelni kell

- Egy hatósági ellenőrzésnél nem tudja bemutatni az eredetigazolást, rossz esetben az így füstölt termékkészletet meg kell megsemmisíteni.

Vállalja ezt a kockázatot a 2500-3000 forintos termékeknél 7 forintért? A termék eladási árának mindössze 0,3%-a a különbség. 

Számoljon: KemenceMánia hidegfüst generátor max 500 literes füstölődoboz esetén, 50%-ra nyitott levegőcsap mellett a fogyasztás kb. 1,3 liter apríték/óra (kg. 400 gramm). 6 órán kereszül füstöli az 50 kg árut. Ezalatt elhasznál 800 forint értékű aprítékot. Egy kg árura vonatkoztatva 15-16 forintnyit. 

Ha növeli a kapacitást az arányok nem változnak lényegesen, mert az így előállított hidegfüst tömény. 

Füstölőjének elhelyezhetőségéről kérjük egyeztessen a területileg illetékes Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal szakértőivel. 

Beltéren a füstölőink átlal termelt füst ernyővel elszívható. Vagy tudjuk figyelmébe ajánlani füstölő kamráinkat, ahol lehetőség van a generátor épületen kívül történő elhelyezésére (megfelelően kiépített, közvetlen csapadéktól védett helyen). 

Füstölésről szóló cikkjeink

Használati utasítás a K&K Ház Kft által gyártott KemenceMánia füstölő néven forgalmazott hidegfüst generátorhoz

Használat

Kizárólag szabadtéren használható. Esőtől, közvetlen csapadéktól védett helyen tartandó. Összeszerelés után a tűzteret alacsony nedvességtartalmú forgáccsal kell feltölteni (max 20% nedvességtartalom) a tűztér tetejéhez közel található füstnyílásig maximum és enyhén tömöríteni. A kupakot a tűztérre rá kell helyezni. A tápegységeket ezután kell áram alá helyezni, mert a korábbi beüzemelés esetén a forgács töltése közben a forgácsa a füstcsőbe kerülhet, ahol a szűkítheti a keresztmetszetet. Az alsó begyújt nyíláson egy szál gyufával a forgácsot gyújtsuk be. 1-2 perc elteltével egy pálcával a forgács aljában kavernát alakítsunk ki. Ezek után kell a huzatszabályzót elhelyezni, majd beállítani a minimálisan szükséges füstmennyiséget.  A tűztérből a hamut illetve a kormot használatok között el kell távolítani.

 

Begyújtás és üzemeltetés

Az aprítékkal feltöltött és áram alá helyezett füstgenerátor elejéről levesszük a szabályozó csapot. Egy hosszú kandallógyufával vagy szakácsfáklyával begyújtjuk az aprítékot. Néhány percig hagyjuk teljes keresztmetszeten égni, majd a szabályozót visszatekerve el tudjuk kezdeni csökkenteni az égéshez használt levegő mennyiségét (mint a kazánoknál, vagy kályháknál). Figyeljünk rá, hogy ha a keresztmetszet 30% alá csökken bekövetkezhet a parázslás abbamaradása, azaz kialszik. Párásabb körülmények között, vagy nem az ajánlott apríték használata esetén előfordulhat, hogy a faanyag felsőbb részen dugulást okoz az égéstérben az égés abbamaradását okozva. Amit egyszerűen egy piszkafával, felülről való megpiszkálásával lehet orvosolni.
 

Főbb részek

Ház, tűztér, légcsövek, füstcső, szellőztető ventilátor, tápegységek, huzatszabályzó.

 

Összeszerelés

A terméket közel készre szerelve szállítjuk. Üzembe helyezéshez a füstcsövet be kell tekerni a generátor bal oldalán található nyílásba. A csövet kézzel kell betekerni lazán, mivel karbantartás során ki kell tudni tekerni. A tápegységeket a normál 230 voltos hálózatba kell csatlakoztatni. A szekrényen belül a füstcső alá egy poharat szükséges tenni, hogy az ízzás során keletekező párakicsapódás és  kátrány által képzett lé felfogható legyen.

Áramellátás

Kereskedelmi forgalomban kapható tápegység(ek) által termelt törpefeszültség. A tápegységeket nedvességtől fokozottan óvni szükséges. Az áramellátás biztosító konnektort FI relével ellátni ajánlott.

 

Karbantartás

A füstcsövet ki kell tekerni és drótkefe segítségével a kokszot és kormot el kell távolítani. Amennyiben a cső kézzel nem tekerhető le, csőfogó használata javasolt. Végső megoldásként, ha a szükséges tisztítások elmaradtak, akkor a légbevezető cső eltávolítása után lehetőség van gázforrasztó pisztollyal a koksz kiégetésére, és után a cső eltávolítására. 

Ajánlott füstölési idők

Ebben a témában inkább iránymutatást tudunk adni, de pontos időket az egyéni ízlések, a füstöléshez használt faanyag, a füstölöndő áru minősége, a levegő páratartalma és hőmérséklet lehetséges változásai miatt.

A füstgenerátor normál üzemeltetési körülmények között egy töltet kb 2 óra füstlésre elegendő. A füstölés akkor optimális, ha két töltet között az árut hagyjuk "levegőzni" azaz csak pihen a füstölőszekrényben, de nem kap friss füstöt. Ekkor a füst az áruban beljebb jut, de a külső része nem lesz túlfüstölt.

Várjuk hívását, üzenetét. 

Tetszenek a termékek, de most még nem tudod, mikorra kellene?

Iratkozz fel listánkra és cserébe azonnal értesítelek, ha éppen valamilyen szuper akciót tervezünk!

Csatlakozzon a KemenceMánia táborához, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Következő vásárlásából kedvezményben részesül. 

Kérlek erősítsed meg feliratkozási szándékodat!

Lépjen velünk kapcsolatba

gabor@kemencemania.hu / TEL: +36 20 9274 421

K&K Ház Kft.

Értékesítés és gyártás:

 Kakuk Gábor  gabor@kemencemania.hu

 

Marketing és média:

 Kakuk Szabolcs szabolcs@kemencemania.hu

A webáruházban eladásra kínált termékeket kizárólag online vásárlással vásárolhatók meg. A webáruház termékeire emailben, telefonon leadott megrendeléseket nem áll módunkban elfogadni.

A weboldalon található információkat rendszeresen frissítjük, de pontatlanságok, véletlen hibák, elírások előfordulhatnak, melyekért nem tudunk felelősséget vállalni. A termékek mellett található termékfotók illusztrációk, a termékek a képektől a valóságban eltérhetnek.