KemenceMánia kemencék - hosszú távra kompromisszumok nélkül

Mit is értünk kemence alatt? Jártunk már több száz köbméteres gázfűtésű üvegolvasztó kemencénél. Kaphatóak pici keramikus kemencék. Kemencének hívják a pizzériák elektromos fűtésű sütőjét is. Akkor mi az igazság tulajdonképpen? 

A KemenceMánia folyamatos tüzelésű fafűtéses kerti sütőket gyárt. Akkor miért hívjuk kemencének? Azon kívül, mert ez terjedt el a magyar nyelvben a kerti sütőkre, meg így egyértelmű mindenkinek, hogy az étel találkozik a füsttel. Legalábbis egy részével - de erről később. 

Az általunk gyártott kemencék/kerti sütők tervezésénél az elsődleges szempont a könnyű kezelhetőség, szabályozhatóság és az egyszerű kivitel volt. Mindezt oly módon értük el, hogy nem kötöttünk kompromisszumot a minőség területén. Bátran állíthatjuk, hogy minden alapanyag és munkafázis a legmagasabb minőségű anyagot, és a szakmájának legkiválóbb képviselőit dícséri. Minden egyes kemencével közel 80 munkaórát foglalkoznak szakembereink mielőtt átadnák új tulajdonosának. Minden kemence átmegy egy több napos szárítási folyamaton, majd végül egy adag étel sütésével kell bizonyítania, hogy készen áll kiszolgálni új gazdáját. Kemencéink esetén is nagyszámú köszönetnyilvánítást kaptunk az utóbbi 5 évben vevőinktől, melyben beszámolnak a családi/baráti rendezvények, esküvők sikereiről. 

Sokszor megkapjuk a kérdést, hogy miért válasszák a mi kemencénket? A válasz egyszerű. Hosszú távra tervezünk. Elérhetőek vagyunk. Változatlan telefonszámmal már 15 éve. Ugyanazt az elvet követjük a kemencék építésénél amit korábban az építési kivitelezések esetén is: csúcstechnológiával a vevői szükségletekért. Miért használna azt a technológiát ami 100-200 éve képviselte a csúcsot? Tudja-e, hogy a modern anyag nagy része nem károsítja az egészséget és a környezetet? Tudja-e, hogy a KemenceMánia által felhasznált anyagok sokkal tartósabbak mint a sima agyag és a mész? 

Sokezer évvel ezelőtt minden az állat elejtésével kezdődött. Valamit tenni kellett a hússal amit nem fogyasztottak el azonnal. 4 lehetőség volt: szárítás, sózás, füstölés, konfitálás(zsírban alacsony hőmérsékleten sütés). Később a gyümölcsöt is el szerették volna tenni télire, adódott az aszalás és befőzés. Ennek a megkönnyítésére volt szükség valamilyen berendezésre. Olyanra ami sokáig képes az adott hőt leadni, akár több órán keresztül állandó hőmérsékletet. Ezt úgy tudták elérni, hogy nagy tömeget és falvastagságot alkalmaztak, amit először jól felfűtöttek, majd hagyták visszahűlni a kivánt hőmérsékletre. Ismerős? Ez a hagyományos kemence. Minimum 2*2 méter alapterület, 5 tonna súly, esőre érzékeny meszelt külső. 3-4 óra minimális fűtési idő, 50-80 kiló fa. Majd néhány óra hűtés. És kezdődhet a sütés. De még másnap is meleg.

Aztán valami megváltozott. Jött a jeges ember, majd a hűtőgép. Nem volt már szükség konfitálásra, aszalásra. Nem kellett a romlandó étkeket felkészíteni a hosszas kamra hőmérsékletű tárolásra. Nem volt szükség arra, hogy 24 órát langyos legyen a kemence belseje. 

A kemencés sütést napjainkban az ízek és a hangulat miatt szeretjük. A KemenceMánia kemencéivel természetesen arra is lehetőség van, hogy szinte bárhol süthessen ahol nincsen vagy nincs elegendő elektromos áram. Fél órás felfűtési idő, mobilitás, szabályozható hőmérséklet, hőszigetelés. Ezek régen nem voltak szempontok, napjainkban annál inkább.

 

Költségek: Alapozási költség? 350 kiló, négy keréken vagy akár egy pulton. A térburkolat elbírja, tehát minimális. Tető? Időjárásálló bevonat, azért a kosz miatt egy vékony takaró elkél, de be is tolhatjuk az eresz alá. Fűtőanyag? Óránként 2 kiló száraz keményfa elég lesz. 

Pár szót a hőmérsékleg szabályozásról. A KemenceMánia kemencék fejlesztése során nagyon sokat dolgoztunk mesterszakácsokkal, hogy pontosan megértsük mire van igazán szüksége az ételnek az elkészítés során. Mik a berendezéssel szemben támasztott legkritikusabb elvárások. A lényeg nagyon logikus: kezdd el melegíteni a húst alacsony hőmérsékleten (160-180 fok), majd ha elérte a kellő maghőmérsékletet, akkor pirítsál rá (200-220 fok). Tehát hagyományos értelemben vett kemencék működésével szemben, nem kezdjük először magas hőmérsékleten, majd hűtjük lefelé. Hanem folyamatosan lassan emeljük 200 fokig a hőmérsékletet. Mindezt miért? Kíméletes sütés érdekében. Ha túl forrón sütjük a húst megreped a külseje és kifolyik az omlósságot biztosító húslé. 

Félreértés ne essék: nem szeretnénk senkit sem véglegesen lebeszélni az épített kemencékről. Csodálatos berendezések, megvan a helyük. De gondolják át szükségleteiket, azt, hogy mikor-mennyit-mire használnák. Mert ha egyszer felépítették valahova, az ott is marad. Nem megy a nyaralóba nyárra, nem vihető el költözésnél. 

Új termékeinket úgy alakítjuk ki, hogy kerti konyhája bővíthető legyen. Ugyanaz a design, ugyanaz a minőség, több funkció, modularitás. 

- kezdje egy kemencével

- vegyen hozá bográcsozó/grillező/flekken/sparhelt egységet

- jövőre pedig egy BBQ/hidegfüstölő egységgel is bővítheti 

Kemencék a tökéletes ízekért
Kerekes, vagy telepített kivitel
Gáztepsis mérettől a dupla GN2/1-ig
Moduláris bővíthetőség
Egyedi megjelenés
VÁSÁRLÁS
BÉRLÉS
Pizzázni támadt kedvem
KemenceMánia kemence felépítése

Szeretné látni miből állnak a kemencék, kattintson a képre és megtudja!

KemenceMánia kemence szerkezeti felépítése
Mit keres a kemencén a digitális hőmérő? Miért nem mutatós hőmérőt használnak? 

A digitális hőmérő pontosan leköveti a kemence hőmérsékletét. Pontosan le tudjuk olvasni. Sok sütésnél nem probléma, ha lassan reagál, ha kissé túlszalad. De mivel a KemencMánia kemencéi alkalmasak mindenféle étel, többek között tésztafélék sütésére, ezért nagyon fontos, hogy a 180 az valóban 180 legyen, akkor és ott. Másik indok a barbecue. Barbecue esetén a hőmérsékletet 125 fok körül kell tartania a kemence tetejénél, ami ugyancsak pontos hőmérést indokol. 

Mekkora kemencét válasszak?

Amekkorát ki tud használni. Hüvelykujj szabályként: akkora tepsi kényelmesen beférjen, ami egy átlagos társaságnak elég. Ha túl nagy, akkor fölöslegesen van fűtve a légtér. Ha túl kicsi, akkor kapkodás lesz a több körben való sütés miatt. 

Válasszam a samottosat? Megéri? 

Mennyit használja? Miket süt? Évi néhány alkalomra nem szükséges. Átlagos ételek elkészítésére sem feltétlen szükséges. A vaslábasos ételek is nagyon jól sülnek a vakolatos kemencében. Finom szabályozhatóságot szeretne, ajtónyitás után gyorsan beálló állandó hőmérsékletet? Akkor mindenképpen a samottosat javasoljuk. Lágyabb hőt szeretne, ne olyan direkt legyen a hősugárzás? Akkor is a samottos a jó választás. Továbbá ha tartósan alacsony hőmérsékleten (barbecue hőmérsékleti tartomány) szeretne sütni. 

Mekora tepsit tehetek a KemenceMánia kemencémbe? 

Az első válasz: amekkora befér. De az sem baj ha áramlik a levegő. A kemencéinket úgy készítettük el, hogy az alábbi tepsiméretekkel lehessen dolgozni: 40*40 cm, 60*40 cm vagy GN1/1, 2 db GN2/1. Ezen méretű tepsik mellett marad elegendő hely a légáramlásnak is. 

Hány tepsiben süthetek a KemenceMánia kemencéjében? 

A tökéletes sütési élményhez egy tepsit javaslunk a sütőtér középső rácshelyén. Ekkor megfelelően kapja alulról és felülről is a megelet. Természetesen lehetőség van több tepsit is használni egyszerre. Egyet alul, egyet felül. Ekkor azonban időnként forgatni kell, mert kemencéink még nem rendelkeznek légkeverési opcióval, hogy egyszerre mindenhol egységes legyen a hőmérséklet. A tepsiket ajánlatos továbbá időntként úgy is megfordítani, hogy ami eddig befele volt kifelé legyen. Minden kemence hátul süt jobban. 

Miért van két ajtó a kemencén? 

A szabályozhatóság érdekében elkülönítettük a sütőteret és a tűzteret. Ha az éges az étel mellett történik, akkor a láng mellett sokkal melegebb van mint távolabb. Azzal, hogy a hő jelentős részét indirekt módon melegíti az ételt, sokkal egyenletesebb a sütési hőmérséklet. Nincsenek akkora kilengések. Képzeljünk csak el egy érzékenyebb tésztával készült süteményt, mit okozna nem egyenletes hő. 

Mégis hogyan kap finom ízt az étel? 

Az elválszott tűztér és sütőtér mellett ügyelünk arra, hogy a füstgáz kis része keresztülmenjen a sütőtéren. Ez a füst mennyiség éppen elegendő ahhoz, hogy finom íze legyen az ételnek, de még nem rontja el a szabályozhatóságot. A titok nyitja az egyedi sok kísérlet és számítás alapján összeállt füstgázelvezetési rendszer. A füstgáz nagy része egy hátsó csatornán keresztül távozik, amiből a hő jelentős részét egy hővisszanyerő lemezen keresztül hasznosítjuk. Ez felső sugárzó hőként jelenik meg a sütőtérben. A hátsó részen, ahol amúgy is melegebb a kemence, ott 1100 fokig tűzálló szigetelőanyagot (vermiculit) használunk annak érdekében, hogy korlátozzuk a túlmelegedést. Körben az elválasztó részen hagytunk egy kis -centis- rést ahol a füstgáz az étel megízesítése után a kemence elején elhelyzett újabb kis résen át a kéményen távozik. 

Hogyan süssek különböző ételeket? 

Errő külön blogpostunk lesz, ígérjük. 

Mit jelent a prémium kategória a KemenceMánia termékeknél? 

A kemencék tervezésekor elsődleges szempont volt számunkra, hogy hosszú távon szolgálja a gazdáját. Ezért minden az építéskor felhasznált anyagot úgy választunk meg, hogy garantált minőségűek legyenek. Az egyes munkafázisokat pedig minden esetben utólagos minőségellenőrzésnek vetjük alá. A gondos kivitelezésnek köszönhetően kemencéink átlagos gyártási átfutási ideje 4-6 hét. 

 

Mit jelent ez a gyakorlatban:

- Az alapanyagokat csak nemzetközileg is kiváló minősítéssel rendelkező gyártóktól vásároljuk

- A ragasztóanyag speciális keveréke tűzálló cementnek és agyagnak, amit az osztrák Rath cég gyárt

- A vasakat festés előtt teljeskörű homókszórásnak vetetjük alá, hogy a legkisebb korróziót is eltávolíttasuk, majd az ország legmagasabb minőségű hőálló festéket felhasználó üzemében festetjük és égettetjük bele a festéket

- A kemencét kívülről időjárásálló műgyanta alapú vakolattal látjuk el, ami alatt több réteg egymást teljesen fedő üvegszövet hálót hejezünk el

- Magas minőségű import samottal dolgozunk

- A kiszárítás folyamatosan történik 3-4 nap folyamatos lassú tüzeléssel, mintegy 30-40 kg fát elégetve kemencénként.

- Minden kemencét próbasütést követően adunk át. Olyan kemence nem hagyhatja el műhelyünket, melynek sütési képességeivel nem vagyunk megelégedve. 

 

Tartalmaz-e a kemence egészségre ártalmas anyagot? 

A válaszunk rövid: nem. A kemence belsejében ahol a levegő érintkezik az étellel kizárólag olyan anyagok vannak melyek semmilyen körülmények között sem ártalmasak az egészségre normál üzemeltetési körülmények között. Mind a falazó, mind a ragasztó anyag, valamint a belső bevonat műgyanta mentes, magas hőmérséklettartományban stabil. A vasakon lévő festékekből, pedig a kiégetés során minden illóanyag távozik. Az egyedüli amire figyelnie kell, az a tűzifa. Csak száraz, teljesen vegyszermentes fával szabad tüzelni, és az ételt betenni csak akkor szabad mikor a kéményen nem távozik füst, csak a levegő remegése látszik. 

 

Hogyan kell a kemencét begyújtani? 

Tekintse meg az alábbi videónkat:

https://www.youtube.com/watch?v=ftC3agzfmGA

 

Nem elég meleg a kemence oldala.

 Igen! Az  jó. Kemencéink kíváló hőszigeteléssel vannak ellátva, hogy ne a környezetet fűtsék, hanem magukban tartsák a meleget. Ennek a tulajdonságnak köszönhetik berendezéseink, hogy kifejezetten takarékosak és alig pár kiló fával lehet bennük órákon kereszül sütni. 

 

A lakásban használhatom-e a kemencémet? 

Semmi akadálya. Amennyiben rendelkezik legalább 150 mm átmérőjű komoly huzattal rendelkező kéménnyel akkor kezdhet elgondolkodni rajta. Azonban valamennyi füst minden esetben távozni fog a kemence ajtaján keresztül a lakásba, mert az ajtók nem tömítettek. De ha fűtésre használná, akkor rossz hírünk van. A kemence oldalának szigetelése miatt nem sok meleget adna helységnek. 

 

Kóser-e a KemenceMánia kemencéje?

Büszként állíthatjuk, hogy tudunk a kóser előírásoknak megfelelő kemencéket készíteni. Kemencéinkben sültek az I. Barhesz sütő fesztivál kalácsai is, melyek minden kóser előírást teljesítettek a nagyon szigorú előzetes vizsgálatok alapján. 

Tekintse meg videóinkat, illetve képgalériánkat

><
1/2

Várjuk hívását, üzenetét. 

Tetszenek a termékek, de most még nem tudod, mikorra kellene?

Iratkozz fel listánkra és cserébe azonnal értesítelek, ha éppen valamilyen szuper akciót tervezünk!

Csatlakozzon a KemenceMánia táborához, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Következő vásárlásából kedvezményben részesül. 

Kérlek erősítsed meg feliratkozási szándékodat!

Lépjen velünk kapcsolatba

gabor@kemencemania.hu / TEL: +36 20 9274 421

K&K Ház Kft.

Értékesítés és gyártás:

 Kakuk Gábor  gabor@kemencemania.hu

 

Marketing és média:

 Kakuk Szabolcs szabolcs@kemencemania.hu

A webáruházban eladásra kínált termékeket kizárólag online vásárlással vásárolhatók meg. A webáruház termékeire emailben, telefonon leadott megrendeléseket nem áll módunkban elfogadni.

A weboldalon található információkat rendszeresen frissítjük, de pontatlanságok, véletlen hibák, elírások előfordulhatnak, melyekért nem tudunk felelősséget vállalni. A termékek mellett található termékfotók illusztrációk, a termékek a képektől a valóságban eltérhetnek.