Várjuk hívását, üzenetét. 

Tetszenek a termékek, de most még nem tudod, mikorra kellene?

Iratkozz fel listánkra és cserébe azonnal értesítelek, ha éppen valamilyen szuper akciót tervezünk!

Csatlakozzon a KemenceMánia táborához, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Következő vásárlásából kedvezményben részesül. 

Kérlek erősítsed meg feliratkozási szándékodat!

Lépjen velünk kapcsolatba

gabor@kemencemania.hu / TEL: +36 20 9274 421

K&K Ház Kft.

Értékesítés és gyártás:

 Kakuk Gábor  gabor@kemencemania.hu

 

Marketing és média:

 Kakuk Szabolcs szabolcs@kemencemania.hu

A webáruházban eladásra kínált termékeket kizárólag online vásárlással vásárolhatók meg. A webáruház termékeire emailben, telefonon leadott megrendeléseket nem áll módunkban elfogadni.

A weboldalon található információkat rendszeresen frissítjük, de pontatlanságok, véletlen hibák, elírások előfordulhatnak, melyekért nem tudunk felelősséget vállalni. A termékek mellett található termékfotók illusztrációk, a termékek a képektől a valóságban eltérhetnek.

Keresés
  • szassz

Szétcsülköztük a Csabai Kolbászfesztivált

Frissítve: 2019. júl 13.


Van amikor minden a füstölt kolbászról szól. Nem kilók, mázsák, hanem tonnák sorakoznak mindenütt rendezett sorokban. Kiállítóként, mikor borús, esős nap van akkor van idő körbenézni. Kóstolás, kenyér, másik kolbász, harmadik.... melyikből is vegyünk?

Miért is vegyünk, mikor füstölőket gyártunk, kíváló minőségben magunk is meg tudjuk füstölni. Sőt még oktatóanyagot is készítettünk (www.hidegfustoles.hu) ahol bemutatjuk a kolbász készítését, füstölését. De veszünk, mert más íz és finom, meg egyébként is majd decemberben gyúrunk magunknak.


Ellenben enni kell, ebédet szerezni lehet van vagy 50 étel árus, aki kiszolgálja a több (tíz)ezer vendéget. Nem mintha nem lehetne 6500-ért kilónként sült csülköt venni, de jobb ötletünk támadt. Ha már hoztunk automata hőfokszabályozású pelletkemencét, akkor játszunk egy kicsit. Kiállítanak barátaink a Smoking guns barbecue szószosok - akikkel beszélgettünk és megállapítottuk, hogy a szósz lehet maga a pác. Nem csak száraz pác létezik.

Csülök beszerez. Zölddiós bbq szósszal jól bekentük kívül-belül. Utána jött 2 óra sütés 120 fokon, amíg a csülök maghője elérte a 45-50 fokot. Ezalatt az idő alatt magába vette a finom bükkfa füstöt. És itt álljunk meg egy pillanatra. Hogyan is lesz füst a pelletkemencében, amikor közel tökéletes égés jellemzi ezt a típust? A trükk lényege, hogy fadarabokat teszünk az alsó samottra, ahol alulról kapja a lángot, ezáltal szépen lassan elparázslik és füsttel megtölti a kemencét.


Tehát 2 óra után átmeledtek a másfél kilós hátsó csülkök. Ekkor kaptak egy fóliaborítást, pici vizet alá, majd újabb két óra következett már 190 fokos kemencében. Ezalatt, azért egyszer fordítsuk meg, hogy ami hátul volt előlre kerüljön. Amit eddig nem említettem, hogy a húsos résszel legyen lefelé a rácson. Ott kell a nagy hőmennyiséget felvennie, és a tepsiben lévő pici víz pedig segít a puhításban. Apró, de nem kellemetlen melléhatása, hogy nagyon szép textúrája lesz a húsnak a sütés végére.


A órás fólia alatti puhítás után pedig fordítsuk meg, hogy a húsos rész nézzen oldalra, majd újra vegyük vissza a kemence hőmérsékletét olyan 150 fokra, majd még egy óra, hogy elérjük a 85-90 fokos maghőmérsékletet. Lehet, hogy ez nagyon tudományosan hangzik, de manapság szerintünk a maghőmérő egy konyhában, pláne a kerti sütés során nagyon hasznos tud lenni.

A végeredmény pedig egy csülök, ami belül finom szaftos, a hús omlós, a bőre pedig ropogós. Mi csak egy kis savanyúkáposztát és kenyeret ettünk hozzá, mert ezt így kézzel lehetett.

Az elkészítéshez jó munkát, az elfogyasztáshoz jó étvágyat kívánunk.

#csülök #kemence #kemencéssütés

109 megtekintés