Várjuk hívását, üzenetét. 

Tetszenek a termékek, de most még nem tudod, mikorra kellene?

Iratkozz fel listánkra és cserébe azonnal értesítelek, ha éppen valamilyen szuper akciót tervezünk!

Csatlakozzon a KemenceMánia táborához, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Következő vásárlásából kedvezményben részesül. 

Kérlek erősítsed meg feliratkozási szándékodat!

Lépjen velünk kapcsolatba

gabor@kemencemania.hu / TEL: +36 20 9274 421

K&K Ház Kft.

Értékesítés és gyártás:

 Kakuk Gábor  gabor@kemencemania.hu

 

Marketing és média:

 Kakuk Szabolcs szabolcs@kemencemania.hu

A webáruházban eladásra kínált termékeket kizárólag online vásárlással vásárolhatók meg. A webáruház termékeire emailben, telefonon leadott megrendeléseket nem áll módunkban elfogadni.

A weboldalon található információkat rendszeresen frissítjük, de pontatlanságok, véletlen hibák, elírások előfordulhatnak, melyekért nem tudunk felelősséget vállalni. A termékek mellett található termékfotók illusztrációk, a termékek a képektől a valóságban eltérhetnek.

Keresés
  • szassz

A grillen gyorsan finomat


Kedves olvasóm nyálelválasztását ma is meg fogom indítani remélem, mikoron beszámolok a KemenceMánia lullai gasztrokalandjainak második napjáról a LillaLulla panzióban.


Szerencsénkre vendéglátónk fészere (gasztroeszköz tárolója) minden csupa jó eszközzel fel van szerelve, ami a nyári diéta ellen - de egy jó vacsora érdekében szükséges.

Második napunkon a grillre esett a választás. Már az elején fontos kérdés volt, hogy mivel tüzeljünk? Fával, faszénnel esetleg brikettel? Ha sorra vesszük a lehetőségeket, akkor a fa jó megoldás lenne, ha kevés ideig akarunk sütni, de nagyon sok időnk van és kellően nagy grillünk a szükséges parázsmennyiség elkészítésére. Ezzel ezt a lehetőséget kilőttük, de akinek nincsen otthon faszene, csak száraz keményfája, az jegyezze meg végszükség esetére a tippet.

A faszén és a brikett megegyezik abban, hogy nem ég lánggal, csak parazsa van, ami leadja az ételkészítéshez szükséges hőmennyiséget. Ez a hőmennyiség lehet több mint kéne és kevesebb is, ami két fő dologtól függ: a grillező fajtája és a felhasznált tüzelő mennyisége. A grillezők fajtáiról és tulajdonságairól egy külön postot fogok alkotni, mert jelenlegi témánktól messze visz. A tüzelő tekintetében: akkor használjunk brikettet, ha több mint 1 órát akarunk sütögetni. A jó minőségű faszénnek gond nélkül tudnia kell parázslania 1 órán keresztül. - tipp: hamarosan prémium minőségű kókuszrost brikett és keményfaszén elérhető lesz a KemenceMánia kínálatában.

Mivel gyors vacsorát szerettünk volna, mert az idő későre járt - este 7, a gyerekek délután nem aludtak - ezért a faszenes begyújtás és egy kisebb méretű grill mellett döntöttünk. (valahol láttunk egy másik grillt is megbújni, talán a héten még az is szerephez jut) Gyors begyújtás - nem készültünk tömlős gázos turbó begyújtóval - némi papírral, száraz fahánccsal és száraz kéreggel, majd várakozás. Hogy a várakozás percei se vesszenek kárba előkészítettük a vacsorának valót.

Két ételt készült a grillen, kezdve a főétellel: hamburger Igazán gyors, és finom nyári étel. Ne gondoljunk a citigrillre, a sok strandon kapható rágcsálóízűretrocsalamádés izékre. Inkább idézzük fel a manapság egyre jobb kézműves hamburgerek ízét, állagát, és gondoljunk arra, hogy túl fogunk tenni rajtuk. A titok a szabadtűz. A parázs felett való sütés egy átlagos húspogácsának is olyan ízeket kölcsönöz, ami a kíváló szintre emeli.

Ezzel elkérkeztünk a következő kérdéshez. Vásárlás.

- Hamburgerzsömle kipipálva, sok helyen kapható. Mindenki olyat választ, ami egyéni preferenciájának megfelelel: szezámmagosat, sokmagvasat, teljes kiőrlésűt, retro bucit... - Paradicsomot, ha van szedjünk a kertben. Nem lédúsat, inkább egy jó lucullust. - Uborkát ugyancsak a kiskertből, vagy zöldségestől - a csemege uborkát ne tegyük burgerbe, nincs szükség rá, kár vele elrontani. - Salátalevél: most sokan meg fognak kövezni, de a jégsalátára szavazok. Egyszerűen ropogós, és az még egy plussz élmény, mindamellett, hogy nem látott földet, meg külföldi... na de most az a finom bele. - Sajt: ezt mindenkire rábízom, azok miatt is mert: a gyerekek a friss trappistát szeretik, aminek nincs erős íze, jómagam pedig pont az éretteket. A magamét még turbóztam is picit: érett kéksajt a forró húspogácsán... - Szószok: kecsapmustármajonézmehet? Helyett inkább kérdeztük volna meg vendéglátónkat. Mert mind kiderült kíváló házi kecsöpöt készít. (lehet újra kell lőni a menüt emiatt, hogy azzal is megkóstoljuk) De mi természetes alapanyagokból készült dijoni mustárra és nagyon finom ketchup-ra szavaztunk. Aki esetleg egy jó BBQ szószt tenne bele, az sem lőhet mellé. - Húspogácsa: Kerüljük az áruházak fagyasztóspultját. Vagy ha nagyon ráérünk olvasgassuk az összetevőket, mert némelyik felér egy kémiai tankönyv tárgymutatójának részletével - lábjegyzet: 2 fajtát sikerült eddig találnom, ami fogyasztható volt: az Aldi-ban 4 darabos kiszerelésben tiszta marhahúsból, valamint a Metro-ban 2 kilós kiszerelésben. Maradjunk inkább a friss húsból készültnél. Azokból szerencsére viszonylag jó a választék az áruházakban. Ki-ki megtalálja pénztárcájának a a megfelelőt. Személyes kedvencem az angus marhából készült 21 napig érlelt húspogácsa, de az valóban nem olcsó. Amit nézzük meg itt is: az összetevők. Marhahús, fűszer, esetleg valami ízesítő zöldség (pl. jalapeno paprika) és ennyi. Ha biztosra akarunk menni készíthetjük saját magunk is.

Húspogácsa készítése: Végy egy hamburger-pogácsa-prést. Nem drága, és nagyon fogod szeretni (kb. 1500 Ft). Ha nem költenél rá, akkor egy nagyobb kerek pogácsa szaggatóval és lapos aljú pohárral is megpróbálhatod. A préselés azért jó, mert nem fog szétesni. Vaslapon vagy serpenyőben könnyebben tudsz egy vékony húspogácsával zsonglőrködni úgy, hogy ne essen szét, de grillen, amikor a grillrácshoz fog ragadni, elég nagy gyakorlat kell. Ilyenkor vagy vastagot csinálsz, vagy préselsz. Ha medium-ra sülten szereted, akkor csinálj vastagot, ha pedig jól átsültet, akkor préselj laposat. Fűszerként használhatsz érett marhahúst (nagyon finom csak bbq szósszal), vagy adhatsz hozzá sót, borsot, szegfűborsot, oreganót.

Miután kettévágtad a zsemlét pirítsd meg grillen, kenegesd be a választott szószokkal, pakold össze zöldséggel, hússal. Aztán győzzed elég nagyra nyitni a szádat.

Desszert: csemegekukorica grillen A legjobb ami egy kukoricával történhet. Karamellizálja a kukoricában lévő cukrokat, finom plussz ízt adva neki. Lényeg, lassan süssük, legyen ideje átmelegedni, és igen: tegyünk fölé fóliát, ha nem gömbgrillben dolgozunk. Aki még nem próbálta, tegye meg.

#grill #gasztrokalandok #nyáriétel #hamburger #kukorica #faszén

62 megtekintés