Várjuk hívását, üzenetét. 

Tetszenek a termékek, de most még nem tudod, mikorra kellene?

Iratkozz fel listánkra és cserébe azonnal értesítelek, ha éppen valamilyen szuper akciót tervezünk!

Csatlakozzon a KemenceMánia táborához, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Következő vásárlásából kedvezményben részesül. 

Kérlek erősítsed meg feliratkozási szándékodat!

Lépjen velünk kapcsolatba

gabor@kemencemania.hu / TEL: +36 20 9274 421

K&K Ház Kft.

Értékesítés és gyártás:

 Kakuk Gábor  gabor@kemencemania.hu

 

Marketing és média:

 Kakuk Szabolcs szabolcs@kemencemania.hu

A webáruházban eladásra kínált termékeket kizárólag online vásárlással vásárolhatók meg. A webáruház termékeire emailben, telefonon leadott megrendeléseket nem áll módunkban elfogadni.

A weboldalon található információkat rendszeresen frissítjük, de pontatlanságok, véletlen hibák, elírások előfordulhatnak, melyekért nem tudunk felelősséget vállalni. A termékek mellett található termékfotók illusztrációk, a termékek a képektől a valóságban eltérhetnek.

Keresés
  • szassz

Megmondjuk mitől lesz minőségi a füstölt árud


Mi kell a jó füstölt áruhoz?

Mindenki mást tesz az első helyre, de az igazság az összes válasz összessége.

  • Alapanyag

  • Fűszer

  • Berendezés

  • Tüzelő

  • Körülmények

  • Tapasztalat/elhivatottság/gondoskodás

  • Igények/tradíciók


Meglepő módon a legutolsó lesz a legfontosabb. Ugyanis az hatással van minden másikra is. Mert azt tartjuk jónak, ami nekünk a norma, amit megismertünk. Húslevesben a nagymamáé a legfinomabb még ha nagyon ízletes és jól kinéző a Michelin csillagos chefek levese. Kiskorunkban alakul ízlésvilágunk, tudjuk módosítani, tudunk tanulni, objektív mércéket megismerni, de az emlékek lesznek mindig legelöl. Nagyon sokszor azon kapjuk magunkat, hogy azt az íz próbáljuk reprodukálni ami emlékeinkben él (persze nem fog sikerülni), de az emlékekhez a körülmények is hozzátettek.

Gondoskodás a második legfontosabb tényező. Rászánom-e az időt, elhivatott vagyok-e annak érdekében, hogy a végeredmény igazán jó legyen? Ezt a legtisztábban böllérversenyeken láttuk. Az ott készített kolbászokban értük nyomon, hogy kik azok akik letöltenek még egy adag kolbászt ugyanúgy mint minden nap a hentesüzemben - aztán lesz ami lesz. Mások előre megtervezték, egyszeri alkalom nekik. Rákészültek, oda akarták tenni magukat. Ízekben is érződött ez a fajta gondoskodás.


Körülményekhez hozzá tartozik, hogy mennyi időnk van megcsinálni, milyen az időjárás, idegesek vagyunk-e, minden olyan dolog ami direkt vagy közvetve befolyásolja mire vagyunk képesek aznap. Rengeteg a zavaró tényező, tudni kell kizárni őket - már amit lehet. Körbe-körbe rohangáló gyerekek mellett fűszerezni kihívás-e? Ha a kutyák ott ólálkodnak, mikor bontjuk a disznót tudunk szép sonkát kanyarintani?

A tüzelő fogja meghatározni milyen lesz a végén a füstölt áru íze, színe. Ez fogja eladni a terméket, vagy elmondani a vevőnek, hogy többet innen soha. Mint leírtam párszor, az egészből ez az egyik legkisebb összeg, erre nagyon érdemes költeni, hogy minőségi legyen. Fűrészport az üzemből, ahol összesöpörték ami keletkezett. Fatelepről, ahol benne van a sok kéregpor is - fokozott kátrányképződést előidézve. Van ahol elmegy, mert ezt szokták meg, a karcos kemény ízeket keresik, de az igazi minőségi áruhoz is?


Berendezést lehet csinálni, venni, de tudni kell használni. Tudni kell, hogy milyen körülmények között működik megfelelően. Hogy mennyi árut lehet beletenni, mikor nem fog vizesedni az áru, mikor kell bele fűteni, mikor hűteni. Ott kell-e állni mellette, vagy magára lehet hagyni. Félni kell-e -10 fokban a fagyástól, vagy kifűti magát? Épített, vagy elpakolható. Könnyű kezelni, vagy hónapok tapasztalása és pilótavizsga kell hozzá? Elsőre sikerül, vagy inkább az ötödik alkalom előtt ne vigyünk kóstolót?

Elérkeztünk tehát ahhoz a kettőhöz, amit szinte kivétel nélkül mindenki az első helyre tenne, pedig láthatjuk, hogy csak kis részét képezi. Miből készítjük és mivel ízesítjük. Házi vágású malac, házi tej, nevelt pisztráng? Miért egyik, miért másik? Disznónál a nagyüzemiben jóval magasabb a víz aránya, a házi vágásúnál viszont a földön bontják. Ezek után milyen sót használjunk? Melyik fontosabb nekünk? Mi az alapanyag és fűszer minősítő kritériuma számunkra?


Mindig ugyanonnan vesszük, akkor honnan tudjuk másik fűszerrel esetleg finomabb lesz? A pirospaprika örök kérdés lesz a kolbásznál, már-már vallási szintű vitákat is láttunk emberek között egyik vagy másik fajtáról.

Ha most újra felteszem a kérdést, hogy mi kell a jó füstölt áruhoz, akkor mit válaszolsz?

#hidegfüstlés #füstöltsajt #füstöltkobász #füstölthal #füstölő

666 megtekintés