Várjuk hívását, üzenetét. 

Tetszenek a termékek, de most még nem tudod, mikorra kellene?

Iratkozz fel listánkra és cserébe azonnal értesítelek, ha éppen valamilyen szuper akciót tervezünk!

Csatlakozzon a KemenceMánia táborához, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Következő vásárlásából kedvezményben részesül. 

Kérlek erősítsed meg feliratkozási szándékodat!

Lépjen velünk kapcsolatba

gabor@kemencemania.hu / TEL: +36 20 9274 421

K&K Ház Kft.

Értékesítés és gyártás:

 Kakuk Gábor  gabor@kemencemania.hu

 

Marketing és média:

 Kakuk Szabolcs szabolcs@kemencemania.hu

A webáruházban eladásra kínált termékeket kizárólag online vásárlással vásárolhatók meg. A webáruház termékeire emailben, telefonon leadott megrendeléseket nem áll módunkban elfogadni.

A weboldalon található információkat rendszeresen frissítjük, de pontatlanságok, véletlen hibák, elírások előfordulhatnak, melyekért nem tudunk felelősséget vállalni. A termékek mellett található termékfotók illusztrációk, a termékek a képektől a valóságban eltérhetnek.

Keresés
  • szassz

Szárazon hidegfüstölni lehetséges egyátalán? - nedvesedést csökkentő módszerek


Előző cikkünkben azt a kérdést elemeztük, hogy miért kerül víz a füstölőbe. Honnan ered és mekkora mennyiségről beszélünk. Aki nem olvasta, vagy felidézné kattintson ide.

Most arról fogunk inkább értekezni, hogy mit lehet kezdeni azzal a vízzel ami bekerült a füstölőbe, és szeretnénk eltüntetni.


Szokásunkhoz híven ez sem lesz egy könnyed délutáni Romana regény. Igyekszünk tudást is adni, és levezetni a következtetéseket. Ehhez pár dologgal tisztában kell lenni, ami mind hatást gyakorolnak a végeredményre. Anyagismeret, légtechnikai ismeretek, klimatizálás elmélete. Ezekből a területekből szemezgettünk, hogy egyszerűen le tudjuk vezetni a végeredményt.

Rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy a pára folyamatosan keletkezni fog, nem egyszerre kerül be a rendszerbe. Ha tartjuk magunkat a korábbi cikkben megállapított mennyiségekhez, akkor a rendszerünk így fog kinézni:

1000 literes füstölőláda

12 órás füstölési idő

4kg elégetett bükkfa

2,5 kg keletkezett vízpára

Léghőmérséklet legyen 10 fok

Relatív páratartalom pedig 60%

Kezdjünk néhány csoportosítással, hogy mindenki el tudja helyezni a sajátját.

  1. Hol helyezzük el a füstölőfát?

  2. A szekrény aljában egy edényben

  3. Külső kályhában (kályhának nevezünk mindent, ami csak azt a célt szolgálja, hogy fa égése által képezzen füstöt.

  4. Mivel kötjük össze a kályhát és a szekrényt?

  5. Rövid füstcsővel

  6. Hosszú füstcsővel

  7. Mi a szekrény anyaga?

  8. Deszka (nyersfa)

  9. OSB lap (impregnált fa)

  10. Beton

  11. Tégla

  12. Tapasztott agyag

  13. Szigeteletlen fém (pl. öltözőszekrény)

  14. Szigetelt fém (pl. hűtőszekrény)

  15. Füst távozása a szekrényből:

  16. Kéménnyel

  17. Fúrt lyukakon

  18. Zárt

  19. Mi húzza ki a füstöt?

  20. Felszálló meleg

  21. Kényszer szellőztetés

  22. Mivel füstölünk:

  23. Száraz fa

  24. Friss fa

  25. Nedvesített fa

  26. ​Mikor füstölünk

  27. ​Nappal

  28. Éjjel

A fenti tényezőket táblázatba lehetne rendezni és megnézni a variációk számát, de túl sok lenne, és nincs is sok értelme. Most már mindenki el tudja helyezni ennek alapján a sajátját vagy amilyet építeni szeretne.

Legelőször elrettentésként állapítsuk meg milyet ne csináljunk: Zárt hűtőszekrény, amiben lábasba tesszük a nedves fát alulra. Tűző napra téve, úgy hogy nincs is bekapcsolva. :) Az elemzést mindenkire rábízzuk miért nem jó.

A KemenceMánia a füstgenerátoros hidegfüstölést preferálja, és a saját áruk füstölése is saját generátorunkkal történik. Akit érdekel honnan indultunk el, mi volt az első kísérleti megnézheti az oldal alján lévő linkeken.


Kezdjük az elemzést 5-ös tényezővel - légcsere. A felszálló meleg kérdésköre a legrégebbi módszer a csökkentésre. Ha növeljük a füstölőszekrényben levegő hőmérsékletét, akkor gyorsabb lesz a légcsere (bejátszik az 4-es tényező is ekkor), de ezzel együtt a kockázat hogy túlmelegszik az áru. Probléma van tehát.

Kiszámíthatjuk, hogy kb. hányszor kell lecserélni a helység levegőjét 12 óra alatt, hogy ne menjen a relatív páratartalom 100% fölé. Ha tudjuk, hogy 10 fokon a levegő 9,4 gramm vizet képes felvenni (100%-os páratartalomhoz) és jelenleg 60%-os, akkor 3,76 grammról beszélünk. Hányszor van meg a 2500-ban a 3,76? 665-ször, ami azt jelentené hogy 1 percenként ki kéne cserélni a levegőt. Na ekkor nem maradna füst és szélgép kéne hozzá, tehát más módszerhez kell folyamodni.

Az ötlet, hogy legyen melegebb a levegő a kamrában, mint kint. Az jó ötlet, főleg télen és ráadásul éjszaka, mert ha 20 fokon füstölünk - ami még bőven a hidegfüst kategória - akkor már 17,3 gramm vízről beszélünk köbméterenként. Ezzel már 200-ra csökken a szükséges légcserék száma.

Ügyeljünk közben a tömény füst előállítására. Ne legyen füstképzés nélküli parázslás, mert akkor fölöslegesen fűtjük a helységet.

Csapassuk ki egy részét menet közben. Jól hangzik, de hogy? Ha különálló kályhánk van, akkor legyen hosszú a cső. Enyhén emelkedő minimum 100 mm átmérőjű kályhacső, és nem baj ha van vagy 4 méter. Ekkor a felület, amin ki tud csapódni a pára mielőtt a szekrénybe érne több mint 1 négyzetméter! Mert ugye a cső kívülről hűlni fog. Persze ekkor a belépő levegő sem lesz annyira meleg. De valamit valamiért.

Láthatjuk, hogy nincsen egyetlen jó válasz. Kísérletezni kell, és valami optimumra törekedni. Már csak az időjárás szeszélyei miatt sem lesz egyszerű (hőmérséklet és páratartalom).

Mit van még?

Ne füstöljünk friss fával, és csak akkor nedvesítsünk ha nagyon muszáj. De az azért legyen, hogy plussz ízeket vigyünk be, tehát ízesített anyaggal locsoljuk (lehet pl. whiskey).


Utolsó, ami talán a leglényegesebb, és sokakat érint. A füstölőszekrény anyaga. Miért használtak régen agyaggal tapasztottat? Mert itta a vizet. Sokat felvett a meleg párás levegőből. Hidegebb volt a fala, kicsapódott rajta elég sok, aztán beszívódott. Mikor nem volt füstölés leadta vissza a levegőbe.

Hasonló tud megtörténni a kezeletlen fával is. De az OSB-vel nem, ott ki kell vinni a párát. A beton határeset, a tégla pedig szintén kérdéses vastag vakolat nélkül. A vakolattal óvatosan, mert ha megszívja magát, akkor jól le fog fagyni.

Hűtőszekrény? Télen felejtős, nyáron még csak-csak.

Fémszekrény? Na az jó lehet. Nagy hűvös felület télen, jól le tud rajta csapódni a pára, nem véletlen, hogy a KemenceMánia is fémszekrényeket kínál füstölőihez. Mert egész évben megfelelővé tehető.

Mit tehetünk tehát, ha biztosra akarunk menni:

  • Alacsony páratartalmú időben füstölünk

  • Kontrolláltan emeljük a hőmérsékletet

  • Kicsapatjuk a párát menet közben

  • Gondolkodjunk el az éjszakai füstölésen

Mi köze van tehát a hidegfüst generátornak a párásodáshoz? Miért más?

Nem beszéltünk még arról, hogy mit csinál a KemenceMánia hidegfüst generátora ennek érdekében? 600 gramm fából 2 óra alatt 50 ml vizet kicsap a 40 cm-es csőben. Ez az ekkor keletkező 375 ml-nek több mint 12%-a. Ezen felül óránként 3-8 köbméter levegőt megmozgat a szekrényben. Ezáltal a levegő nyomás alatt van a szekrényben, így párát kell kivinnie. 3 köbméter friss levegő 10-ről 20 fokra melegítve újabb 40 ml vizet tud kivinni magával. 2 óra alatt ez összesen már 130 ml. Ha hozzá vesszük még a fémszekrény felületén lecsapódott levegőt akkor elég magas százalékot el lehet érni.

Amennyiben megnöveljük a ventilátor teljesítményét (az egyenáramú feszültség emelésével 7,5-ről 9 vagy 12 voltra) akkor nő a légcsere, de ezzel együtt az égés sebessége, tehát a szükséges apríték mennyisége is valamelyest. Ami a nedvességet is növeli, ha az égési levegőn nem szűkítünk arra a szintre, hogy még ne aludjon ki.

Bonyolultnak hangzik? Elsőre, de családanyák is megtanulták.

Minden módszerre igaz, hogy ne akarjunk több fát elfüstölni, mint ami szükséges. Mennyi tehát a szükséges? Hogy a szekrény tetején lévő kéményen, vagy lyukakon folyamatosan lássuk éppen kijönni a füstöt.

Vannak-e még újabb módszerek? Már készül a KemenceMánia laborjában, mert az innováció az ízeket nem változtatja meg, csak az elkészítést teszi könnyebbé!

Első kísérleti füstgenerátoraink youtube linkjei:

Füstgenerátor üzem közben 1

Füstgenerátor üzem közben 2.

A videók 40 ezer megtekintés fölött járnak már. Sokan ennek alapján csináltak maguknak. Azonban nagyon sok konstrukciós hiba volt még akkor, mert mi is csak tanultuk a generátoros füstölés technikáját. Mástól tanulni meg nem lehet, mert ilyen méretben senki nem készít még ma sem, tehát az összes kísérletet és számítást nekünk kellett elvégeznünk.

#füstölésihibák #sajtfüstölés #hidegfüstlés #kolbászfüstölés #füstölés #vizesedés

1101 megtekintés