Barion Pixel
+

Hidegfüstölés

Megoldások a háztájitól, a napi több mázsa árut befogadó, egész évben állandó hőmérsékleten dolgozó készülékekig

Füstölés: csináld magad. Még sosem volt ilyen egyszerű és tökéletes a végeredmény!

Füstöljön Ön is otthonában egyszerűen, finomat. Ne féljen, szinte nem lehet elrontani. A készülék karbantartása pedig könnyebb, mint egy tűzhely tisztítása.

Meggyőztük? Ha először meg szeretne győződni róla, béreljen!

Miben rejlik a hidegfüst generátoros hidegfüstölés egyszerűsége? Mi a titok? Miért tud több sajtot eladni az a sajtkészítő, aki KemenceMánia hidegfüstölővel készíti sajtjait? 

A titok az állandó füstminőség és összetétel. Készülékeink tervezésénél ügyeltünk rá, hogy a teljes füstölés során ne legyen kilengés a füst hőmérsékletében és töménységében sem. Természetesen ehhez megfelelő tüzelőanyag is kell. Webáruházunkban megtalálhatja a kapható legkiválóbb bükkfa aprítékot. Nagyon gondosan válogatott alapanyag, kéregmentes fa, 500 fokos levegővel szárítás a csíra és baktérium-mentesítés érdekében. 

Mivel füstöljek akkor? Csak ellenőrzött helyről származó fával. A fatelepek és fűrészüzemek forgácsát nyugodtan meghagyhatja energetikai célokra. A füstöléshez tiszta anyag kell. Olyan anyag, ami nem találkozott előtte kemikáliákkal és olajjal. A feldolgozása kifejezetten ilyen célra épített üzemben történt. 

Házi füstölésnél mennyibe telik megfüstölni egy adag kolbászt? Nézze meg bérlési oldalunkat és számoljon.

Többet szeretne füstölni? Összeállna a szomszéddal? Nem bízik a falu bérfüstölőjében? Belevágna a sajtkészítésbe? Állunk rendelkezésére.

Sok kétkedő szem előtt végzett digitális hőmérővel történő mérés alapján állíthatjuk, hogy normál üzemben generátoraink maximum 5 fokkal melegebb füstöt állítanak elő, mint a környezeti levegő. Mit jelent a normál üzem? Megfelelően méretezett ládát valamint jó elhelyezést. Mivel generátoraink és szettjeink többsége mobilis ezért nyári és téli üzemben akár más-más helyen tudja használni.

Elromlás és garancia kérdésében több év és több tucat füstölő után sem kaptunk visszajelzést. Generátoraink nagyon jól teszik a dolgukat. Annál több köszönőlevelet kapunk, hogy az értékesítés felfutott. A füstölt kolbász kiválóan sikerült. A füstölt lazacnak a kollégák is várják a következő adagját. 

​Mivel tegye egyedivé füstölt áruját? Szárított fűszerekkel. A KemenceMánia hidegfüst generátor tartályába keverjen a bükkfa apríték közé szárított fűszereket - boróka, szegfűszeg, szegfűbors, rozmaring. 

Eddig bevált tipikus füstölési idők a KemenceMánia füstgenerátoraival:

- Enyhén füstölt kolbász: 4*2 óra

- Erősebben füstölt kolbász, illetve szalámi: 6*2 óra

- Sonka (hátsó): 10-12*2 óra

- Sajt: 2*2 óra

- Pisztráng/lazac: 3*2 óra

 

Hidegfüst generátorok:

- Szekrényes kivitel akár 10 köbméterig

- Szekrények szinterezett és szigetelt kivitelben

- Füstölőkamrák rozsdamentes regálokkal és rácsokkal

- Nagyteljesítményű hidegfüst generátor 10 köbméterig

VÁSÁRLÁS

BÉRLÉS

konkrét igények és aktuális rendelkezésre álllás kapcsán lépjen velünk kapcsolatba: szabolcs{kukac}kemencemania.hu címen

 

Információk sajtkészítőknek és henteseknek

Ha Ön sajtkészítő vagy hentes: akkor még inkább lényeges, hogy kizárólag HACCP minősített gyárban készült alapanyaggal dolgozzon. A HACCP folyamat nem ér véget a füstölés előtt. A füstölés ugyanúgy része a folyamatnak, és a felhasznált apríték is meg kell, hogy feleljen az előírásoknak. A KemenceMánia csak olyan aprítékot forgalmaz, melyhez kiadjuk a termék adatlapot, ezáltal tudják igazolni a fa eredetét és kérésre a gyártó által végeztetett mérési lapokat is be tudjuk mutatni Önöknek.

Áru kilónként 15 forint a minőségi apríték ára. Tegyük fel, hogy beszerzi az ismeretlen eredetű forgácsot fele annyiért.

 

Mi mindent kockáztat?

- Egyenletes füstölést, mert nem egységes a szemcseméret

- Áru minőségét, mert ki tudja, mi minden van belekeverve, főleg mennyi kéreg

- Nedvességtartalma ismeretlen, plusz párát visz be a füstölőkamrába

- Több az élőmunka igénye, gyakrabban kell rátenni, folyamatosan figyelni kell

- Egy hatósági ellenőrzésnél nem tudja bemutatni az eredetigazolást, rossz esetben az így füstölt termékkészletet meg kell megsemmisíteni.

 

Vállalja ezt a kockázatot a 2500-3000 forintos termékeknél 7 forintért? A termék eladási árának mindössze 0,3%-a a különbség. 

Számoljon: KemenceMánia hidegfüst generátor max. 500 literes füstölődoboz esetén, 50%-ra nyitott levegőcsap mellett a fogyasztás kb. 1,3 liter apríték/óra (kg. 400 gramm). 6 órán keresztül füstöli az 50 kg árut. Ezalatt elhasznál 800 forint értékű aprítékot. Egy kg árura vonatkoztatva 15-16 forintnyit. 

Ha növeli a kapacitást, az arányok nem változnak lényegesen, mert az így előállított hidegfüst tömény. 

Füstölőjének elhelyezhetőségéről kérjük egyeztessen a területileg illetékes Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal szakértőivel. 

Beltéren a füstölőink által termelt füst ernyővel elszívható. Vagy tudjuk figyelmébe ajánlani füstölő kamráinkat, ahol lehetőség van a generátor épületen kívül történő elhelyezésére (megfelelően kiépített, közvetlen csapadéktól védett helyen). 

Hidegfüstölőinkért kattintson ide.

Tudjuk, hogy sok kérdés merül fel mindenkiben, aki nekiáll füstölni. Vagy már csinálja egy ideje és valamit változtatna. A legbiztosabb módszer az utánaolvasás. Ebben igyekszünk segíteni, és összeszedtük cikkjeinket a füstölés témájával kapcsolatban:

Segíts, vizes a kolbászom/sajtom a füstölőben! - Beszéljünk a víz kicsapódásáról hidegfüstölés közben

Szárazon hidegfüstölni lehetséges egyátalán? - nedvesedést csökkentő módszerek

Párásodásról, okairól, megelőzésről szóló cikksorozatunk 3-dik része. Végigvesszük, hogy miként lehet csökkenteni a párásodást ventilátoros füstgenerátor használatával

Mi köze a hőlégballonnak a hidegfüstöléshez? - Hidegfüstölés meleg levegő segítségével

Mitől jó a füstöl áru? Mire kell figyelned?  - A tökéletes füstölt áruhoz mi kell?

Füstölésről szóló cikkeink, videók, fényképek

 

Tekintse meg cikksorozatunkat a hobbikert.hu oldalon: 

http://hobbikert.hu/magazin/hazi-fustoles-es-mas-tartositasi-modok.html

http://hobbikert.hu/magazin/hazi-fustoles-ugyes-fustolok-es-modszerek.html

http://hobbikert.hu/magazin/otthoni-fustoles-sonka-kolbasz-hurka-hal.html

 

Hidegfüstölőinkre kíváncsi? Kattintson ide.

 

 

Használati utasítás a K&K Ház Kft által gyártott KemenceMánia füstölő néven forgalmazott hidegfüst generátorhoz

Használat

Kizárólag szabadtéren használható. Esőtől, közvetlen csapadéktól védett helyen tartandó. Összeszerelés után a tűzteret alacsony nedvesség tartalmú forgáccsal kell feltölteni (max 20% nedvességtartalom) a tűztér tetejéhez közel található füstnyílásig maximum és enyhén tömöríteni. A kupakot a tűztérre rá kell helyezni. A tápegységeket ezután kell áram alá helyezni, mert a korábbi beüzemelés esetén a forgács töltése közben a forgácsa a füstcsőbe kerülhet, ahol a szűkítheti a keresztmetszetet. Az alsó begyújt nyíláson egy szál gyufával a forgácsot gyújtsuk be. 1-2 perc elteltével, egy pálcával a forgács aljában kavernát alakítsunk ki. Ezek után kell a huzatszabályzót elhelyezni, majd beállítani a minimálisan szükséges füstmennyiséget.  A tűztérből a hamut illetve a kormot használatok között el kell távolítani.

Begyújtás és üzemeltetés

Az aprítékkal feltöltött és áram alá helyezett füstgenerátor elejéről levesszük a szabályozó csapot. Egy hosszú kandallógyufával vagy szakácsfáklyával begyújtjuk az aprítékot. Néhány percig hagyjuk teljes keresztmetszeten égni, majd a szabályozót visszatekerve el tudjuk kezdeni csökkenteni az égéshez használt levegő mennyiségét (mint a kazánoknál, vagy kályháknál). Figyeljünk rá, hogy ha a keresztmetszet 30% alá csökken, bekövetkezhet a parázslás abbamaradása, azaz kialszik. Párásabb körülmények között, vagy nem az ajánlott apríték használata esetén előfordulhat, hogy a faanyag felsőbb részen dugulást okoz az égéstérben az égés abbamaradását okozva. Amit egyszerűen egy piszkafával, felülről való megpiszkálásával lehet orvosolni.
 

Főbb részek

Ház, tűztér, légcsövek, füstcső, szellőztető ventilátor, tápegységek, huzatszabályzó.

Összeszerelés

A terméket közel készre szerelve szállítjuk. Üzembe helyezéshez a füstcsövet be kell tekerni a generátor bal oldalán található nyílásba. A csövet kézzel kell betekerni lazán, mivel karbantartás során ki kell tudni tekerni. A tápegységeket a normál 230 voltos hálózatba kell csatlakoztatni. A szekrényen belül a füstcső alá egy poharat szükséges tenni, hogy az izzás során keletkező párakicsapódás és  kátrány által képzett lé felfogható legyen.

Áramellátás

Kereskedelmi forgalomban kapható tápegység(ek) által termelt törpefeszültség. A tápegységeket nedvességtől fokozottan óvni szükséges. Az áramellátás biztosító konnektort FI relével ellátni ajánlott.

Karbantartás

A füstcsövet ki kell tekerni és drótkefe segítségével a kokszot és kormot el kell távolítani. Amennyiben a cső kézzel nem tekerhető le, csőfogó használata javasolt. Végső megoldásként, ha a szükséges tisztítások elmaradtak, akkor a légbevezető cső eltávolítása után lehetőség van gázforrasztó pisztollyal a koksz kiégetésére, és után a cső eltávolítására. 

Ajánlott füstölési idők

Ebben a témában inkább iránymutatást tudunk adni, de pontos időket az egyéni ízlések, a füstöléshez használt faanyag, a füstölendő áru minősége, a levegő páratartalma és hőmérséklet lehetséges változásai miatt.

A füstgenerátor normál üzemeltetési körülmények között egy töltet kb. 2 óra füstölésre elegendő. A füstölés akkor optimális, ha két töltet között az árut hagyjuk "levegőzni" azaz csak pihen a füstölőszekrényben, de nem kap friss füstöt. Ekkor a füst az áruban beljebb jut, de a külső része nem lesz túlfüstölt.

füstölés

 

Kapcsolat

  • 1161 Budapest, Batthyány utca 46.
  • 06501165230
  • szabolcs{kukac}kemencemania.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház bérlés és készítés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.